2010. október 25., hétfő

Általános tudnivalók az Excelről

A Microsoft Office Excel egy olyan program, amelynek segítségével táblázatokat tudunk létrehozni, szerkeszteni, rendszerezni. A legegyszerűbb táblázatoktól kezdve – gondoljunk itt órarendre vagy árlistára, a bonyolult, összefűzött táblázatokig szinte minden félét készíthetünk.
Ahhoz, hogy a munkánk sikeres legyen, fontos, hogy tisztában legyünk az Excel használata közben felmerülő alapfogalmakkal és a legegyszerűbb szerkesztési-formázási lépésekkel.
Legfontosabb tudnunk, hogy munkánk során mindig egy munkafüzetet használunk. A programunk egyidejűleg több munkafüzetet is meg tud nyitni, de a felhasználó egy munkafüzetbe tud dolgozni. A munkafüzeten belül munkalapokat találhatunk, ezek között az ablak alján látható fülekkel tudunk váltani.
Minden új munkafüzet téglalapok hálójából áll. Egy ilyen téglalapot cellának nevezünk. Az oszlopokat betűk, a sorokat számok azonosítják. Ezek segítségével tudunk meghatározni egy cellát. Azt a cellát, amelyikkel dolgozunk, aktív cellának nevezzük. Mindig csak egy cella lehet aktív. Többet is kijelölhetünk egyidejűleg, de csak eggyel tudunk dolgozni, csak egybe tudunk adatot bevinni. Ha több, egybefüggő cellát jelöltünk ki, tartománynak nevezzük a kijelölt területet. A tartományt úgy tudjuk meghatározni, hogy a bal felső és a jobb alsó cella nevét kettősponttal elválasztjuk.
Az Excel indulóképernyője abban különbözik például a szövegszerkesztőjétől, hogy az eszköztárak alatt található még egy névmező és egy szerkesztőléc is. A név mezőben láthatjuk az aktív cella nevét, a szerkesztőlécben pedig annak a tartalmát.
A táblázatkezelő egyik nagy előnye, hogy tud sorozatot képezni: felismeri a szomszédos cellák közötti összefüggést, és annak mintájára ki tudja tölteni a többi cellát. Ezzel jelentősen meggyorsíthatja a munkánkat. Másik nagy előnye a dinamizmus. A cellák tartalma bonyolultabb táblázatok esetében már függhet egymástól. Ha ilyen esetben megváltoztatjuk egy cella tartalmát, az azzal összefüggésben lévő cellák tartalma is megváltozik.
Cellák tartalmát egyszerűen kijelölés utáni gépeléssel módosíthatjuk, vagy duplán kattintva a cellára. Másolni a cella jobb alsó sarkában megjelenő fekete plusz jellel tudunk, áthelyezni pedig a kijelölés széleinél megjelenő négyágú kereszttel.

-LB-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése