2010. szeptember 6., hétfő

Apróságok a Word használatához

Mikor megnyitjuk a Microsoft Office Word programot, alapértelmezésként egy új üres dokumentum jelenik meg. Ez egy fehér papírhoz hasonlítható objektum. Nyomtatási elrendezés nézetet használunk leggyakrabban, ilyenkor szürke hátteret látunk a fehér „papírunk” alatt. A lapunk bal és felső szélénél lehetnek úgynevezett vonalzók. Ha a vonalzónk látszik, bekezdéseket, tabulátorokat ezek segítségével nagyon könnyen tudunk igazítani. A vonalzó szürke része a margót mutatja, ha erre a részre duplán kattintunk, megjelenik a fájl menü oldalbeállítások ablak, ahol a papír, a margó és az élőfej méretén, elrendezésén kívül a teljes szöveg függőleges igazítását is állíthatjuk.
Az ablakunk felső, illetve alsó részén is lehetnek eszköztárak. Az eszköztárakon csoportokba foglalva találhatjuk meg az egyes, munkánkat segítő ikonokat. Szinte minden művelethez találhatunk egy eszköztárat, így például a grafikai elemek elhelyezéséhez, körlevél-készítéshez, táblázatok beszúrásához, formázásához. Általában a szokásos és a formázás eszköztárat szoktuk használni, illetve hasznos lehet még a rajzolás eszköztár megjelenítése. A szokásos eszköztáron megnyitás, mentés, nyomtatás, másolás, beillesztés, visszavonás gombok találhatók. Itt található a „mindent mutat” gomb is, amit röviden csak pí-nek nevezünk. Ha ezt bekapcsoljuk, a szavaink között pici pontok jelennek meg, bekezdéseink végén pí jelek, minden formázási elemet megjelenít. A jel alkalmazása a legtöbb felhasználót zavarja, egyeseknek azonban komoly segítség lehet – ha például a dokumentum szerkezeti felépítésének jelentősége van.
Formázás eszköztáron állíthatjuk be a szövegünk legalapvetőbb megjelenítési tulajdonságait: például a betűnk típusát, méretét, stílusát, színét. A bekezdésünk igazítását, sortávolságát.
Az eszköztárak segítségével elérhető funkciókat mind-mind elérhetjük menüből is, azonban sok esetben egyszerűsíti és gyorsítja munkánkat. Gondoljunk csak bele, ha egy képet akarunk beszúrni, tehetjük úgy is, hogy a beszúrás menüpont kép alpontjának fájlból után tallózzuk a beszúrni kívánt képet, vagy egy kattintással a tallózásnál tarthatunk, ha a rajzolás eszköztáron a megfelelő ikonra kattintunk.
A Word ablak alján egy keskeny sávban található az állapotsor. Ezen olyan információk találhatók, amelyek az aktuális dokumentumra érvényesek. Például hány oldalból áll az adott dokumentumunk, hányadik oldalon, sorban, karakter után áll a kurzorunk, milyen a szövegszerkesztőnk alapértelmezett nyelve.
Ha valamilyen formázással kapcsolatos ügyben elakadunk, a súgó menüpontot bátran hívjuk segítségül, világos és részletes leírást ad, és nagy valószínűséggel megoldást találunk a felmerült problémára.

-LB-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése