2010. augusztus 23., hétfő

Blu-ray és SSD - a két legújabb adattároló

Az élet minden területén haladni kell a korral, különösen igaz ez az informatikára. Ha belegondolunk abba, hogy 5-6 évvel ezelőtt mennyire tudtunk örülni a 80 Gb-os merevlemeznek, ma pedig már a 250 Gb-tal sem vagyunk megelégedve, mindig kevés a hely. Az információtárolás kapacitás növelése meghatározó kutatási terület. A két legújabb adattároló a blu-ray lemez, röviden BD és a Solid State Disk (SSD).
A Blu-ray Disk (BD) egy nagy tárolókapacitású optikai tárolóeszköz, ez most a legújabb technológia fejlesztése. Nevében a blue (=kék) a lézer színére utal. A nevéből az „e” betű szándékosan lett kihagyva, mert egy mindennapi szó nem lehet védjegy. Az elődeik, a kisebb kapacitású DVD-k vörös lézert használnak az adatok írásához és olvasásához, a BD által használt kék lézer rövidebb hullámhosszon működik, a fénynyaláb kisebb lesz, így pontosabban lehet vele fókuszálni. Ez teszi lehetővé, hogy akár 0,15 mikrométeres pitekből („gödröcskékből”) is kiolvassunk adatokat. A Blu-ray a sávok méretét is kb. a felére csökkentette. Ez a technológia azt eredményezte, hogy egy egyrétegű Blu-ray lemezen 25 GB információ tárolható, míg egy kétrétegűn 50 GB. Az adatot egy 1,1 mm vastag polikarbonát rétegre helyezi, tehát az adat a réteg tetején van, így nem léphetnek fel olyan olvashatósági problémák, mint a CD-k vagy a DVD-k esetében. A BD egy kemény védőréteggel van ellátva, hogy védett legyen a karcolásoktól. Az előállítási költsége alacsonyabb, mint a DVD-ké, az adatátviteli sebessége háromszor gyorsabb, és rendelkezik egyedi titkosító rendszerrel, ami védelmet nyújt a film- és szoftverkalózok, illetve a szerzői jogok megsértése ellen.
A Solid State Disk lényegében egy mozgó alkatrész nélküli merevlemez. Félvezetős memóriában őrzi a tárolt adatot, azt hosszú ideig megőrzi és rendelkezik merevlemez-csatlakozó felülettel. Azonban nem használ mozgó alkatrészeket, vákuumot és elektronsugarat, hanem a félvezetőkön belüli hatások alapján működik.
Kevésbé sérülékeny és csendesebb is, mint egy merevlemez, az adathozzáférés gyors, nincsenek a mechanikából adódó késleltetések. Képes elviselni ütést, vibrációt, nyomást, magas hőmérsékletet, alacsony áramfelvétellel dolgozik. Az olvasási teljesítménye viszonylag állandó, nem függ a fájlok töredezettségétől. Mindezek az előnyök jól mutatják, hogy korszerűbb és biztonságosabb a merevlemezeknél. Tárolókapacitásuk, valamint írási sebességük viszont kisebb, és fokozottan érzékenyek a mágneses és elektromos mezőkre. Legnagyobb hátrányuk mégis az ár-tárolókapacitás arány, ezért is várathat magára a nagy áttörés, azonban lehetséges, hogy idővel ezt a hátrányt le tudják dolgozni a gyártók.
Úgy néz ki tehát, ezek lesznek a jövő jelentős adattárolói. Aztán, ki tudja, lehet, hogy 10 év múlva úgy fogunk nevetni a 25 Gb-os BD-n, ahogyan most nevetünk a Comodor64-en. Már, ha van olyan, aki egyáltalán emlékszik még rájuk.

-LB-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése