2010. április 16., péntek

A betűtípusokról

Olyan korban élünk, amikor egy számítógép segítségével bárki publikálhat, azaz közzé tehet információkat akár nyomtatásban, akár az interneten. Egyetemen, főiskolán, sőt már középiskolában is gyakran fogsz kapni házi dolgozat feladatot. Ma már a tanárok 99 százaléka nyomtatásban kéri ezeket, nem hajlandóak a kézírásokat bogozgatni. Vannak, akik megadják, hogy milyen betűtípussal, mérettel, sorközzel dolgozhatsz, de olyan is van, aki mindezt a hallgatóra bízza, egy a fontos neki: el tudja olvasni. Ma is alapvető elvárás, hogy az írás ne csak nyelvtanilag legyen helyes, hanem esztétikus és könnyen olvasható is legyen.

A helyesírás viszonylag könnyen ellenőrizhető: régi, jól bevált kiadvány a Magyar Helyesírás Szabályai, tanácsolom, hogy mindig ezt használjuk! A szövegszerkesztő programok helyesírás-ellenőrző funkciója nem megbízható, mégiscsak egy gép, nem tud gondolkodni, nem mindig tudja, hogy mit szeretnénk írni. Az érthetőség érdekében figyelnünk kell a központozásra is, azaz az írásjelek helyes kihelyezésére. Sajnos az az általános tapasztalat, hogy azáltal, hogy munkánk során és szabadidőnkben is számítógépet használunk, a barátainkkal chat-en vagy e-mail-en keresztül érintkezünk, romlik a helyesírásunk. A gyorsaság érdekében sokat rövidítünk, összevonunk vagy fonetikusan írunk le szavakat. Mind mind a helyesírásunk rovására megy. Vigyázzunk rá! Írjunk papírra is, olvassunk sokat – könyveket, ne magazinokat.

A könnyű olvashatóság és az esztétikum összefügg. Mindkettőt elsősorban a betűtípusok befolyásolják. Betűtípusnak az azonos grafikai elven megtervezett ábécét nevezik. Két fő típusa van: talpas és talpnélküli. Egyszerűen megkülönböztethető a kettő: bizonyos betűk alján és tetején vonások vannak – ezeket nevezzük talpaknak. Tipikus talpas betű a Times Nem Roman, vagy a Courier New. Times New Romannal gyakran találkozhatunk nyomtatásban és sok szövegszerkesztőnek is ez az alapértelmezett betűtípusa. A Courier New a régi írógépek betűtípusához hasonlít. Talpnélküli például az Arial vagy a Verdana, webes felületeken, számítógépen ezek jobban olvashatók. Ha közelről megnézzük ezeket, láthatjuk, hogy egy Arial betűnek nincsenek talpai.

Befolyásoló tényező még a betűtípusok arányossága: a váltakozó szélességű betűk arányosak, ezek pontosan annyi helyet foglalnak, amekkora a betű szélessége. A Times New Roman ilyen, ezért könnyebben olvasható, mint például a Courier New, amely aránytalan, azaz egységnyi helyet foglalnak a betűk. Ilyen esetben az i betű ugyanakkora helyet foglal, mint az a betű, megnőhetnek a betűközök, nehezebben értelmezhető az olvasás. Ezért is lehet az, hogy ugyanaz a mondat, ugyanakkora betűmérettel, de más betűtípussal több helyet foglal.

Ne használjunk egy kiadványon belül sok betűtípust! Figyelem! Már a szórólap is kiadványnak számít! Ebben az esetben is a kevesebb több!

Ma már szinte számtalan betűtípus elérhető, letölthető az internetről, reklámbetűk, kézírásos betűk, stb., mindenki talál kedvére valót. De mindig tartsuk szem előtt a legfontosabbat: olvasható legyen! Hiszen csakis olvasható betűtípussal tudunk olvasható kiadványt publikálni. És a tanáraink is ennek fognak örülni, higgyétek el, egy esztétikus házi dolgozat legalább egy jegy előnyt jelent.

-LB-

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése